Doru Ciucescu * Interviu în oglindă, la împlinirea vârstei de 73 de ani (fragment)

Doru Ciucescu, spune care sunt prioritățile realizate de tine în literatura română?

 

Consider că am realizat două priorități în literatura română.

 

Prima prioritate se referă la faptul că am devenit primul scriitor al romanului global al comunismului din Europa Centrală și de Est.

Romanul se numește “Gulagul din umbra palmierilor”,  personajele principale fiind  un bucureștean, un sofiot, un moscovit, un budapestan un praghez, un varșovian și un est-berlinez. El a fost, lansat pe 26 mai 2012, la Chișinău.

 

A doua prioritate se referă la faptul că am devenit primul scriitor – călător în șapte continente. Cărțile de călătorie, repartizate pe continente sunt următoarele: a. Africa: 1. “Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca”; b. America de Nord: 2. “America panglicilor cenușii, un vis… românesc”; 3. “Bătrânul şi Cuba”; c. America de Sud: 4. “Condori, lame și… cornutele bisericii și politicii din Peru”; d. Antarctica: 5. “Calotă de gheață, pinguini și… temperaturi estivale în Antarctica”; e. Australia: 6. “Trasee de bumerang în Australia”; f. Asia: 7. “Cambodgia supraviețuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor roșii”; 8. “Străluciri diamantine în Israel”; 9. “Iran, de la autocrația monarhilor la teocrația ayatolahilor”; 10. “Vietnam, mumia comunistă reîncarnată în dragon capitalist”; ; g. Europa: 11. “Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus”; 12. “Peste Prut si mai departe… “.  Cartea despre cel de al șaptelea continent, Antarctica, a fost lansată pe  5 aprilie 2019, la Roman.