Diverse

Doru Ciucescu * Interviu în oglindă, la împlinirea vârstei de 73 de ani (fragment)

Doru Ciucescu, spune care sunt prioritățile realizate de tine în literatura română?

 

Consider că am realizat două priorități în literatura română.

 

Prima prioritate se referă la faptul că am devenit primul scriitor al romanului global al comunismului din Europa Centrală și de Est.

Romanul se numește “Gulagul din umbra palmierilor”,  personajele principale fiind  un bucureștean, un sofiot, un moscovit, un budapestan un praghez, un varșovian și un est-berlinez. El a fost, lansat pe 26 mai 2012, la Chișinău.

 

A doua prioritate se referă la faptul că am devenit primul scriitor – călător în șapte continente. Cărțile de călătorie, repartizate pe continente sunt următoarele: a. Africa: 1. “Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca”; b. America de Nord: 2. “America panglicilor cenușii, un vis… românesc”; 3. “Bătrânul şi Cuba”; c. America de Sud: 4. “Condori, lame și… cornutele bisericii și politicii din Peru”; d. Antarctica: 5. “Calotă de gheață, pinguini și… temperaturi estivale în Antarctica”; e. Australia: 6. “Trasee de bumerang în Australia”; f. Asia: 7. “Cambodgia supraviețuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor roșii”; 8. “Străluciri diamantine în Israel”; 9. “Iran, de la autocrația monarhilor la teocrația ayatolahilor”; 10. “Vietnam, mumia comunistă reîncarnată în dragon capitalist”; ; g. Europa: 11. “Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus”; 12. “Peste Prut si mai departe… “.  Cartea despre cel de al șaptelea continent, Antarctica, a fost lansată pe  5 aprilie 2019, la Roman.

 

Doru Ciucescu
Doru Ciucescu s-a născut pe 30 aprilie 1946 la Bacău. Este profesor asociat la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău. A scris nouăsprezece cărţi cu profil didactic, precum şi treisprezece de proză ("Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca", "Peste Prut şi mai departe ...", "Străluciri diamantine în Israel", "Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus", "Destine din spaţiul saharo-siberian", "Gulagul din umbra palmierilor", "De-ale cărturăriei de odinioară", "Scrisorile unui nistro-tisean", "Bătrânul şi Cuba", "Vietnam, mumia comunistă reîncarnată în dragon capitalist" şi "File din istoria şoptită a românilor*Volumul I"), "Cambodgia supravieţuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor roşii", " America panglicilor cenușiii, un vis... românesc", două de poezie ("Declamaţii de la tribuna timpului", "Poezii patriotice trilingve* Poèmes patriotiques trilingues* Patriotic Trilingual Poems") şi două de publicistică ("De ce fugi tu, tinere?", "Cu ochii peste gard"). Lui Doru Ciucescu i-au mai apărut trei volume cu selecţii de texte ("O mie şi una de invocări feministe", "Medalioane pe colier ghimpat", "Decupări de puzzle pe harta lumii"). "Străluciri diamantine în Israel" este prima carte a unui scriitor din România, tradusă în limba rusă în Republica Moldova. Aceeaşi carte, tradusă în limba franceză, a fost publicată sub egida unei edituri din Israel. Volumul "Destine din spaţiul saharo-siberian", a fost tradus în limbile engleză şi franceză, apărând sub egida unei edituri din Londra, respectiv, din Paris. Doru Ciucescu a acordat asistenţă didactică trei ani în Oran şi cinci în Casablanca. Ese membru al Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, el este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Deviza în scrierile lui este: "Instruieşte şi delectează!" Premii (Anul decernării): 1. Premiul pentru analiză-presa scrisă, decernat la Gala Premiilor Presei Băcăuane (2007); 2. Premiul pentru proză, decernat de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bacău (2008); 3. Premiul pentru cartea de proză a anului, decernat de Fundaţia Culturală "Georgeta şi Mircea Cancicov" (2009); 4. Premiul pentru proză, decernat de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bacău (2010); 5. Premiul pentru cartea de proză a anului, decernat de Fundaţia Culturală "Georgeta şi Mircea Cancicov" (2011); 6. Premiul pentru proză, decernat de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bacău (2012). Recenzii la cărţile lui de proză: 66 (51 în România, 13 în Republica Moldova şi 2 în Israel).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *