*La statuia** din Alba Iulia a lui Iuliu Hossu***

Iuliu Hossu, primul cardinal român, de Vatican numit,

Episcop greco – catolic de Cluj – Gherla ai devenit,

Exemplul lui Gheorghe Şincai ori Petru Maior ai urmat,

La Colegiul Urban Pontifical din Roma ai studiat.

 

Marea Unire,  alături de alţi patrioţi români, ai făurit,

La Alba Iulia, pe 1 Decembrie, “Rezoluţia Unirii” ai citit,

La Bucureşti, regelui Ferdinand  “Actul Unirii” ai înmânat,

Pentru o Românie cu adevărat democratică ai luptat.

 

Dejiştii, ca duşman al poporului, la Sighet, te-au închis,

Domiciliul tău forţat, până la moarte, ceauşiştii au decis,

Culturnicii de ieri te fac uitat, nici azi nu te omagiază,

La ascunderea crimelor comunismului ei veghează.

 

Doru Ciucescu

* Iniţial, poezia s-a numit “La inexistenta statuie a lui Iuliu Hossu”, deoarece am scris-o în 1995, pe atunci nefiind nicio statuie a lui Iuliu Hossu.pe cuprinsul României.

** Statuia din Alba Iulia a lui Iuliu Hossu a fost dezvelită pe 1 Decembrie 1998, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la proclamarea  Marii Uniri. Autorul statuii este Simion Moldovan. Această statuie face parte dintr-un grup de statui amplasate în faţa Sălii Marii Uniri din Alba Iulia. Statuia din Alba Iulia a lui Iuliu Hossu este prima de acest gen în România.

*** Iuliu Hossu s-a născut pe 30 ianuarie 1885 la Milaş, lângă Cluj şi a decedat pe 28 mai 1970 la Spitalul “Colentina” din Bucureşti. Din 4 decembrie 1917 a fost episcop la Episcopia Cluj – Gherla a Bisericii Greco – Catolice. Pe 1 Decembrie 1918, în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia, el a citit “Rezoluţia Unirii”, de unire a Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Maramureşului şi Sătmarului cu Regatul Român. Imediat după 1 Decembrie 1918, făcând parte din delegaţia trimisă la Bucureşti de Marele Sfat Naţional, delegaţie compusă şi din Alexandru Vaida – Voevod, Miron Cristea şi Vasile Goldiş, Iuliu Hossu a fost cel care a înmânat “Actul Unirii” regelui Ferdinand.  Pe 28 octombrie 1948, Iulia Hossu a fost arestat pentru că a refuzat să se convertească la ortodoxie. A avut domiciliu forţat la vila patriarhală de la Dragoslavele, la Mânăstirea Căldăruşani, apoi, între 1950 şi 1956 a fost închis la Sighet, după care a avut iar domiciliu forţat la Mânăstirea Curtea de Argeş, la Mânăstirea Ciorogârla şi din nou, până la moarte, la Mânăstirea Căldăruşani. Marea Unire nu a fost sărbătorită niciodată cum se cuvine de  regimul comunist dejist, iar cel comunist ceauşist a sărbătorit-o o singură dată, în 1968, când s-a falsificat încă o dată istoria, acreditându-se ideea că, la Alba Iulia, Vasile Goldiş ar fi citit “Rezoluţia Unirii”.