Scrisoarea a III-a către Ion Victor Antonescu

Scrisori

 

 

 

 

 

 

Scrisoarea a III-a

Ciurlani pentru generalul legionar,

dezîntregitor al spaţiului nistro-tisean

*

Tratatul de la Craiova,

de cedare fără luptă a Cadrilaterului

(7 septembrie 1940)

 

Motto:

 

“Ioane,   om   politic,   militar   controversat,

O   coroană funerară pentru tine  am  lucrat,

Cu  frunze  ghimpoase  de  ciurlani am ornat,

Cadrilaterul   fără  luptă  la  bulgari  ai  cedat,

Cariera  politică  pro-hitleristă nu ţi-ai riscat.”

(“Coroană funerară pentru Ion Victor Antonescu”)

 

            Generale,

           La o zi după ce regele Carol al II-lea a abdicat, iar tu ai devenit Conducător al ţării, varianta românească de “führer”, totodată, şef al guvernului naţional-legionar, prima ta acţiune pe plan extern a fost să fii pe placul lui Hitler, să forţezi încheierea negocierilor cu Bulgaria, care au început pe 19 august la Craiova, pe timpul guvernului lui Ion Gigurtu, privind graniţa comună.

          Astfel, pe 7 septembrie, deşi ambasadorul Alexandru Creţianu, şeful delegaţiei române, s-a opus, tu l-ai îndemnat pe Henri Meitani, membru al delegaţiei, să semneze un acord prin care România a cedat Cadrilaterul, cu o suprafaţă de 7726 de kilometri pătraţi. Câteva zile mai târziu, pe 13 septembrie, ai ratificat acest tratat în termenii următori: “Noi, generalul Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român şi Preşedinte al Consiliului de Miniştri, văzând şi cercetând Tratatul dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 (…) încuviinţăm şi încredinţăm că primim Tratatul, cu Protocolul, Acordurile şi scrisorile ce preced, le aprobăm, le întărim şi făgăduim a face să fie îndeplinite în a lor formă şi cuprindere, fără a lăsa să fie încălcate în niciun chip. Spre credinţa cărora am semnat acest act de ratificare şi am ordonat să fie investit cu Sigiliul Statului Român. Dat în Bucureşti, la 13 septembrie 1940.”

            Generale,

           Iată că ai cedat şi tu teritorii fără luptă unui stat vecin, ca şi regele Carol al II-lea, pe care tu şi legionarii l-aţi obligat să abdice, pe motivul că a cedat fără luptă teritorii, dar  în favoarea altor vecini, Ungariei şi Uniunii Sovietice, Tu de ce nu ţi-ai dat demisia din funcţiile de Conducător al Statului Român şi de Preşedinte al Consiliului de Miniştri, chiar atunci, pe 13 septembrie 1941, după ce ai semnat cedarea fără luptă a Cadrilaterului? De ce nu ţi-ai smuls epoleţii de pe uniforma de general?

           Generale,

          Cum rămâne cu onoarea ta pătată de ofiţer al Armatei Române?

          Onoarea ta de ofiţer  poate fi pusă în discuţie şi ca urmare a faptului că ai ordonat arestarea generalului Gheorghe Argeşanu, fost prim-ministru în perioada 21-28 septembrie 1939. Motivul arestării şi închiderii la Jilava a fost faptul că Argeşanu  a început organizarea unei acţiuni pe cont propriu, de rezistenţă militară în Cadrilater, chiar pe 13 septembrie 1940. A urmat  noaptea de 26 spre 27 septembrie 1940,  când  la  penitenciarul Jilava au fost împuşcaţi de legionari 64 de personalităţi, inclusiv generalul Argeşanu.

          Ca o paranteză, comuniştii deţinuţi la Jilava au fost cruţaţi, nimeni nu le-a atins nici măcar un fir de păr de pe capetele lor. Pactul Ribbentrop – Molotov oferea garanţii oamenilor din slujba Moscovei… Iar tu şi legionarii aţi ştiut acest amănunt. Voi nu aţi ieşit din voinţa lui Hitler!

          Generale,

         Închei scrisoarea, generale, dezîntregitor al spaţiului nistro-tisean, oferindu-ţi un mic buchet de ciurlani, denumirea populară a ciulinilor, pe care să-l porţi la piept, alături de ordinul Cavaler al Crucii de Fier pe care ţi l-a oferit Hitler pe 6 august 1941, la sediul Comandamentului Wehrmachtului de la Berdicev, lângă Kiev, pentru “loialitate”. Într-adevăr, tu i-ai fost loial lui Hitler, chiar dacă, după bătălia de la Stalingrad, ai început să calci uneori pe de lături…

 

Bacău, 28 februbrie 2013

Doru Ciucescu